Eten voor Energie

Eten voor Energie

Haver – Haver is een goede bron van calcium, kalium en magnesium, en de energievrijmakende vitaminen B. Magnesium speelt een belangrijke rol in het omzetten van het voedsel dat we eten in energie en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid. Haver heeft ook een lage glycemische index en voorziet uw lichaam daardoor geleidelijk van energie. Probeer eens muesli, pap of haverkoekjes als gezond ontbijt of als snack.

Noten – Noten zijn rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen en goede vetten en zijn daarom erg goed als snack. Amandelen: bevatten de energievrijmakende mineralen magnesium en calcium. Walnoten zijn rijk aan kalium, zink en het energievrijmakende ijzer, terwijl pinda’s een goede bron van vitamine B6 zijn, wat het lichaam helpt de energie uit proteïnen en koolhydraten in voedingsmiddelen te gebruiken en op te slaan. Wat u ook kiest, zorg ervoor dat u er niet te veel van neemt, want noten zijn rijk aan calorieën en vetten - een klein handje of twee eetlepels is een ideale portie.

Fruit – Aangezien het meeste fruit een goede bron van vitamine C, antioxidanten en vezels is, is fruit ideaal als energieleverende snack. Vitamine C heeft veel belangrijke functies in het lichaam, waaronder het helpen vrijmaken van energie uit voedingsmiddelen en het voorkomen van vermoeidheid. Sinaasappelen en andere citrusvruchten zitten in het bijzonder boordevol vitamine C, bananen zijn ook een goede keuze omdat ze een rijke bron van koolhydraten, de brandstof van voorkeur voor het lichaam, en kalium, een element essentieel voor het normale functioneren van spieren, zijn. Er is echter niet iets als een slechte fruitsoort, dus u kunt een assortiment aan fruit eten voor een gevarieerd dieet en een maximum aan voedingsstoffen.

Groenten – Mam zei altijd “”Eet je groenten, ze zijn goed voor je”” en ze was niet aan het liegen! Broccoli, spinazie en spruiten bevatten kleine, maar nuttige hoeveelheden ijzer, wat helpt vermoeidheid tegen te gaan en energie vrij te maken uit voedingsmiddelen. Zoete aardappelen zijn ook een goede keuze, want ze zijn rijk aan energieleverende koolhydraten en vitaminen C, welke nodig zijn voor het vrijmaken van energie uit voedingsmiddelen, en vitamine A voor het behoud van een normale huid en zicht.

Volkorengranen – Ruil witte rijst, witbrood en witte pasta om voor hun volkoren varianten, waardoor de energie uit de voeding gelijkmatiger vrij zal komen. Geraffineerde koolhydraten bevatten erg weinig vezels en zijn zwaar bewerkt, terwijl ongeraffineerde koolhydraten rijk zijn aan vezels, die ervoor zorgen dat de snelheid waarmee de suikers uit koolhydraten vrijkomen wordt vertraagd en er geen plotselinge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel plaatsvinden. Vezels zetten ook uit in uw maag, waardoor u langer een voller gevoel kunt hebben. Zilvervliesrijst en volkorenbrood zijn een goede bron van koolhydraatenergie en pantotheenzuur (beter bekend als vitamine B5), wat het lichaam helpt energie te onttrekken aan voedingsmiddelen.

Vis – Vis is een goede bron van proteïnen, maar ook van vele vitaminen en mineralen. Vette vis, zoals zalm, makreel, forel, haring, verse tonijn en sardines, is rijk aan vitamine B6, niacine (B3) en B12, welke belangrijk zijn bij het omzetten van voeding in energie. Vis is ook rijk aan magnesium, een ander belangrijk mineraal voor de productie van energie. Vette vis bevat ook gezonde omega-3-vetten die goed zijn voor uw hart.

Mager rood vlees – Rood vlees krijgt soms een slechte stempel opgedrukt, maar het eten van mager rood vlees kan uw lichaam helpen zijn proteïne- en ijzerwaarden weer aan te vullen. Lage ijzerwaarden kunnen leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, met als belangrijkste symptomen vermoeidheid, lusteloosheid en een algemeen gebrek aan energie. Vlees is ook een van de belangrijkste bronnen van vitamine B12 in ons dieet, wat ook bijdraagt aan het vrijmaken van energie uit de voedingsmiddelen die we eten.

Bonen en peulvruchten – laten de energie langzaam vrijkomen en zitten vol met vezels die de spijsvertering vertragen waardoor de energie gelijkmatiger wordt vrijgegeven. Kidneybonen, peulvruchten en gebakken bonen bevatten ijzer, wat belangrijk is voor de productie van rode bloedcellen die zuurstof door het lichaam transporteren en bijdragen aan het tegengaan van vermoeidheid. Bonen en peulvruchten hoeven niet saai te zijn - het zijn ontzettend veelzijdige ingrediënten die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld soepen en curries en ervoor kunnen zorgen dat u zich vol voelt.

Eieren – een van de weinige voedingsmiddelen met complete proteïnen, omdat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten - de bouwstenen van proteïnen in uw lichaam. Deze aminozuren zijn van vitaal belang voor het opbouwen van nieuwe spieren en het herstellen van weefselschade. Eiwitten zijn, als rijke bron van proteïnen, erg goed voor het geven van een energieboost en u zult er zich langer vol door voelen, omdat ze de energie langzamer vrijmaken.

Knoflook – het eten van veel knoflook zal u waarschijnlijk niet al te populair maken door zijn geur, maar de gezondheidsvoordelen ervan zijn wel eeuwen lang bekend. Dit krachtige kruid wordt gekoppeld aan de gezondheid van het hart en het reguleren van de bloedsuikerwaarden, en daarbij zorgt het voor een geweldige smaak van uw maaltijden!”